Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto stara i sprawdzona prawda wprost z babcinego notesu z przepisami: pączki na smalcu to najlepsza wersja tego deseru, jaka tylko istnieje. Tak przygotowane słodkości na Tłusty Czwartek są delikatniejsze i nie chłoną tak wiele tłuszczu. Co ważne, smalec posiada bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego nie musimy obawiać się, że w trakcie smażenia tłuszcz zacznie się palić i wytwarzać szkodliwe dla zdrowia substancje.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4944
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2319
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 56
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 222
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4944
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2319
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 56
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 222
Składniki
Na początku rozpuść masło w małym rondelku i zostaw je do ostudzenia. Teraz podgrzej mleko. Powinno być ciepłe (letnie), a nie gorące. Nie może zatem parzyć w palec.
Przelej mleko do wysokiego naczynia. Wsyp łyżkę mąki (odejmij ją ze składników), cukier biały i odrobinę soli. Pokrusz i dodaj drożdże. Całość wymieszaj, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe oraz suche miejsce.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka i spirytus. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj masło i ugniataj tak długo aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i miękkie. Może być luźne.
Uformuj kulę, zakryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blat oprósz mąką. Wyłóż ciasto i wbij w nie pięść. Zacznij ponownie wyrabiać. Podziel ciasto na równe części (około 20-30). Z każdej z nich uformuj placek, nałóż odrobinę nadzienia i połącz w taki sposób, aby zrobić kulę.
Zostaw pączki pod przykryciem na około 20 minut, aby ponownie wyrosły. Smalec rozgrzej w szerokim garnku. Smaż pączki z jednej i z drugiej strony po kilka minut, aby były złote na zewnątrz. Układaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć z tłuszczu. Podawaj z lukrem albo cukrem pudrem.