Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Drożdże rozkrusz i wsyp do połowy letniego mleka, dodaj łyżkę cukru i poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do tej masy stopniowo dodawaj żółtka i utrzyj na gładki krem.
Posól przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, utartą masę maślaną, rum, resztę letniego mleka i ugnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 25 części i uformuj z każdego kulkę.
Rozłóż na posypanej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na kolejnych 20 minut, aby wyrosły.
Rozgrzej dobrze olej, wyrośnięte kulki spłaszcz lekko przed smażeniem i smaż z obu stron do przyrumienienia.
Pączki odłóż na metalową kratkę lub na serwetki, aby ściekł z nich tłuszcz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 50 minut 200 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień