Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pączki z bitą śmietaną i konfiturą"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 192
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 171
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 192
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 171
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w mleku, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstawiamy na ok. 10 minut. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy. Dodajemy mąkę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy spirytus, skórkę z cytryny i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich owalne pączki, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smażymy na tłuszczu rozgrzanym do 180oC, z obu stron przez 3 minuty, na złoty kolor. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
Z cukru pudru, odrobiny wody i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Odkładamy część i mieszamy z barwnikiem. Pączki kroimy na pół, dodajemy śmietanę, konfiturę, płatki i dekorujemy lukrem.
Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 1,50 zł.
Wartość odżywcza sztuki 560 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 68 gŹródło: Rewia