Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pączki z czarną porzeczką"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Składniki
70 minut • Sztuka ok. 300 kcal • Koszt ok. 19 zł • Przepis na 20 sztuk.
Mąkę przesiej do misy. Dodaj sól, cukier, miękkie, pokrojone masło, żółtka. Dołóż skórkę cytrynową, wlej rum. Wkrusz drożdże i zalej je letnim mlekiem. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrób gładkie elastyczne ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 i 1/2 -2 cm. Foremką lub szklanką o średnicy około 6 cm wytnij kółka. Lekko je rozpłaszcz na dłoni, włóż łyżeczkę dżemu, dokładnie zlep i uformuj kulkę. Znów odstaw do wyrośnięcia.
Smaż partiami około 2 minut z obu stron w oleju rozgrzanym do 180°C. Osącz na ręczniku papierowym.
Osączone pączki udekoruj lukrem (możesz go zabarwić sokiem owocowym), czekoladą gorzką lub mleczną, skórką i perełkami jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.Źródło: Kobieta i życie