Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki z konfiturami"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2175
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 140
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2175
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 140
Składniki
Makę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Przygotowany rozczyn wlej do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min).
Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj, odkładaj do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej. Partiami wkładaj pączki i smaż z obu stron na złoto. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Dekoruj lukrem lub polewą.
Białko utrzyj z taką ilością cukru pudru, by powstał gęsty lukier. Przestudzone pączki ozdób lukrem i czekoladą.Źródło: Świat kobiety