Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wprawdzie nie tłusty czwartek,ale pączusie wyszły pyszne z pomocą syna Jakuba ,zapraszam, na przepis ,a przepis ...stary niczym ja:)
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 69
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 483
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 97
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 69
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 483
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 97
Składniki
Zrobić zaczyn z drożdży mleka,2 łyżek cukru,2łyżek mąki..Rozmieszać i dać do ciepłego miejsca,przykryte by ładnie nam zaczyn wyrósł. Osobno utrzeć żółtka z cukrem na puch. W garnuszku rozpuścić masło. Do miski dać przesianą mąkę,zaczyn,masło rozpuszczone,sok z dużej cytryny i startą skórkę.Dolać 50ml rymu. Ciasto wyrabiać,aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i zostawić na pół godz.do wyrośnięcia. Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką nabrać kawałek ciasta ,zarobić delikatnie i urywać p kawałku,rozpłaszczać ręką,nałożyć powidła i zlepić. Położyć na ściereczkę zlepioną stroną do dołu,zostawić na 15min.by pączki wyrosły. Smalec rozgrzać do wrzenia i wrzucać pączki,smażyć do zrumienienia z dwóch stron,wyjąć na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym by obciekły z tłuszczu. Zimne posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę!