Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakujące połączenie śmietanki, bazylii, malin i pomarańczy. Zapraszam do wypróbowania.
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 367
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 121
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 110
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 653
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 367
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 121
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 110
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 653
Składniki
PANNA COTTA BAZYLIOWA: 1. Listki bazylii opłucz i osusz (8 listków odłóż, będą potrzebne w późniejszym etapie przygotowania Panna cotty). 2. Śmietankę, cukier, oraz rozdrobnione listki bazylii włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu do stanu wrzenia. 3. Zdejmij rondelek z gazu i pozostaw go na 2 godziny, aby śmietanka przeszła aromatem bazylii. 4. Przecedź śmietankę przez sito i ponownie podgrzej ją na małym ogniu do stanu wrzenia. 5. W czasie kiedy śmietanka się podgrzewa, żelatynę zalej mlekiem. 6. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej żelatynę namoczoną w mleku oraz rozdrobnione listki bazylii (8 listków, które odłożyliśmy na początkowym etapie przygotowania Panna cotty). 7. Mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. 8. Rozlej do 4 miseczek. 9. Kiedy Panna cotta przestygnie wstaw do lodówki na kilka godzin. 10. Podawaj na zimno z galaretką malinową z nutą kwiatów pomarańczy.
GALARETKA Z KWIATEM POMARAŃCZY: 1. Maliny, cukier oraz wodę pomarańczową przełóż do rondelka. 2. Podgrzewaj aż owoce się rozmrożą, a cukier rozpuści. 3. Przetrzyj przez sito. 4. Malinowy mus ponownie wstaw na gaz i gotuj około 5 minut. 5. W tym czasie żelatynę zalej wodą z kwiatów pomarańczy. 6. Gotujący się mus zdejmij z ognia i dodaj do niego namoczoną żelatynę. 7. Mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. 8. Rozlej do foremek silikonowych, np. takich na pralinki. 9. Kiedy galaretka przestygnie wstaw do lodówki na kilka godzin. 10. Smacznego.