Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Panna cotta z musem truskawkowym"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 325
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 325
Składniki
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Śmietanę wlej do rondla z mlekiem, dodaj cukier i ziarenka wanilii (ew. także laskę). Mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i od razu odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i energicznie mieszaj, aż się rozpuści (wyjmij ew. laskę wanilii).
Masę wlej do małych miseczek (filiżanek). Odstaw do wystudzenia. Następnie przykryj folią, wstaw do lodówki, by deser stężał, na 3-4 godz. Owoce rozmroź, zmiksuj z cukrem. Gotowy deser wyłóż na talerzyki, polej musem.
Ekspresowo: Deser możesz polać gotowym, gęstym sokiem.Źródło: Świat kobiety