Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panna cotta z rumem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę, mleko, cukier i miąższ z laski wanilii podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Wlewamy rum, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszając energicznie, wlewamy ciepłą żelatynę. Żelatyna musi się całkowicie połączyć ze śmietaną. Całość przecedzamy.
Tak przygotowaną masę wlewamy do filiżanek lub silikonowych foremek do deserów. Nakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin lub na całą noc wkładamy do lodówki.
Filiżanki lub foremki odwracamy do góry dnem, deser wybijamy na talerzyki. Posypujemy tartą czekoladą lub kakao albo polewamy sosem owocowym i podajemy.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,70 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 264 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia