Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Papryka faszerowana"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 34
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 34
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Składniki
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Osącz na sicie i odstaw do ostygnięcia.
Czerwone papryki przekrój na pół tak, aby z każdego strączka powstały dwie miseczki (jedna połówka będzie miała u podstawy szypułkę). Po przekrojeniu usuń nasionka i opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Zieloną paprykę także przekrój, odetnij szypułkę, usuń nasionka, a następnie pokrój w drobną kosteczkę.
Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a połówki strączka pokrój w półplasterki. Cebule obierz z łupin, pokrój na talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodaj chili i zieloną paprykę, chwilę smaż razem.
Podsmażone warzywa połącz z koncentratem pomidorowym i łyżką ajvaru. Dodaj ryż i oliwki. Farsz przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj ze startym serem.
Tak przygotowanym farszem napełniaj połówki czerwonych papryk. Do formy żaroodpornej wlej bulion i ustaw papryki. Formę wstaw do piekarnika na około 25 minut i zapiekaj w temperzaturze 180°C. Papryki faszerowane podawaj na ciepło z pozostałym ajvarem.
Czy wiesz, że… Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. : 60 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie