Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pascha czekoladowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8648
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 195
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 443
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8648
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 195
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 443
Składniki
Formę na babkę wykładam zwilżoną gazą. Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Studzę, by była letnia. Kakao zaparzam w niewielkiej ilości wody (wlewam ją stopniowo, by po rozpuszczeniu kakao zyskało konsystencje rozpuszczonej czekolady). Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną śmietanę ubijam. Miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodaję twaróg i cukier. Następnie wlewam ostudzone kakao, mieszam mikserem i wlewam letnią żelatynę – ponownie miksuję. Na koniec wsypuję startą czekoladę, mieszam łyżką. Gotową masę przekładam do przygotowanej formy. Wierzch wygładzam i układam na nim herbatniki – będą one spodem paschy.
Paschę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na min. 2 godz., by dobrze zastygła. Zdejmuję folię. Do formy przykładam talerz i przekładam na niego paschę (do góry dnem). Usuwam gazę. Deser dekoruję polewą, czekoladą i jajeczkami. ok. 35 min + chłodzenie . 1 porcja ok. 320 kcal.Źródło: Tina