Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Patisony z bakaliami"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 106
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12023
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 61
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 36
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 106
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12023
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 61
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 36
Składniki
Patisony opłucz starannie, odkrój wierzchy, wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Całe patisony włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Jabłka umyj, obierz. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, skrop sokiem z cytryny, starannie wymieszaj.
Żurawinę przebierz, namocz. Po kilkunastu minutach osącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojony miąższ patisonów, smaż, aż zrobi się miękki. Dodaj żurawinę oraz jabłka, duś kilka minut.
Farsz dopraw do smaku solą, cukrem oraz cynamonem. Na koniec wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj. Nałóż do patisonów, podawaj.
Czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł