Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pełnoziarniste dukaty"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Mąkę przesiej do miski przez rzadkie sito. Wymieszaj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj masło i żółtka. Szybko wyrób kruche ciasto (najlepiej ręcznie). Posyp je jagodami goji i ziarnami słonecznika, zagniataj razem, aż dodatki równomiernie rozejdą się po cieście.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm. Szczelnie zawiń go w folię spożywczą, włóż na 40-50 min do lodówki, by stężało.
Po wyjęciu z lodówki odwiń ciasto z folii, ułóż na stolnicy lub blacie kuchennym. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około półtora centymetra (nie powinny być zbyt grube).
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach ułóż na niej dukaty. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wstaw do piekarnika na mniej więcej 14 min. Po wyjęciu ułóż dukaty pojedynczą warstwą na czystej lnianej ściereczce, poczekaj, aż zupełnie wystygną.
Można je przechowy wać przez tydzień, najlepiej w szczelnie zakręconym słoju lub blaszanej puszce.
<strong>Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Relaks