Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pianka czekoladowa w polewie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Spód: herbatniki kruszę w malakserze. Margarynę roztapiam. Łączę oba i dodaję kakao, mieszam. Przekładam do tortownicy (o śr. 21 cm), mocno dociskam, schładzam w lodówce.
Robię masę czekoladową: żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody, studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubijam z cukrem pudrem i Śnieżką, dodaję jogurt, miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę, wlewam cienką strużką żelatynę.
Masę wylewam na spód z herbatników. Deser wkładam do lodówki, najlepiej na noc.
Polewy podgrzewam. Dekoruję deser wpierw ciemną, następnie jasną polewą.
Do masy można też dodać wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej, jak kto lubi. Marta Matusiewicz z Bielska-BiałejŹródło: Kobieta i życie