Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piaskowy marmurek z kawą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11471
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11471
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj, wsyp do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą. Mieszaj, aż czekolada się stopi. Kawę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Masło (albo margarynę) utrzyj z cukrem i szczyptą soli na jasny krem.
Nie przerywając ucierania, wbijaj do masy po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Ucierając ciasto, dodawaj na zmianę przesiane sypkie i mleko (w sumie 1 szkl.). Przygotowane tak ciasto podziel na 3 równe części.
Do jednej części dodaj przestudzoną czekoladę i 1/2 kawy, zmiksuj. Do drugiej części wlej resztę kawy, wymieszaj. Do trzeciej części ciasta wlej 2 łyżki mleka, zmiksuj. Prostokątną formę (39x39 cm) wysmaruj masłem.
Wlewaj na zmianę przygotowane ciasta, lekko przemieszaj je widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st., piecz 40 min. Ostudzony marmurek pokrój na porcje, udekoruj je wg upodobania.Źródło: Tina