Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z rozmarynem"
Składniki
Ziarna pieprzu oraz jałowca pognieć z solą w moździerzu. Dodaj oberwane z gałązki listki rozmarynu. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw oraz odrobiną oleju. Odstaw na 3-4 godz., obwiązane białym, bawełnianym sznurkiem (aby nadać mięsu kształt).
Po tym czasie obierz obie cebule i potnij w piórka. Mięso z cebulą włóż do folii do pieczenia (rękawa), wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godz, po czym rozetnij folię, by mięso ładnie dopiec. Z gotowej pieczeni usuń sznurek, pokrój ją i podaj na gorąco.
<strong>Pieczeń z rozmarynem - przepis II</strong>
1,5 kg karkówki, 1,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu, 2 cebule, gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 łyżki soli, olej rzepakowy.
Ziarna pieprzu pognieć z solą w moździerzu. Dodaj oberwane z gałązki listki rozmarynu (lub suszony). Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw oraz odrobiną oleju. Odstaw na 3-4 godz., obwiązane białym, bawełnianym sznurkiem (aby nadać mięsu kształt).
Po tym czasie obierz obie cebule i potnij w piórka. Mięso z cebulą włóż do folii do pieczenia (rękawa), wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piecz ok. 1,5 godz, po czym rozetnij folię, by mięso ładnie dopiec. Z gotowej pieczeni usuń sznurek, pokrój ją i podaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety