Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone bakłażany z kaszą bulgur"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Składniki
? Bakłażana pokrój wzdłuż na kilka cienkich plastrów. Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, osusz i posmaruj z obu stron zanurzonym w oleju pędzelkiem. Ułóż na patelni grillowej i podsmaż.
Kaszę bulgur przelej zimną wodą, przesyp do garnka. Dodaj łyżkę oliwy oraz 2/3 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka. Odstaw garnek pod koc na pół godziny. Dzięki temu kasza nabierze smaku.
Pasternak lub korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni na roztopionym maśle klarowanym. Pod koniec dołóż pokrojone pomidorki.
Do kaszy dodaj pasternak (ew. pietruszkę), pomidory i 2/3 posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą ognistą.
Na zgrillowanym plastrze bakłażana rozłóż farsz. Posyp resztą koperku.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: łatwe.Źródło: Telemax