Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 411
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 411
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Składniki
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mleko i 1 łyżkę cukru. W ciepłej mieszance rozpuszczamy drożdże (pamiętajmy że nie może być gorąca !). Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wszystko razem mieszamy. Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski i wlewamy mleko z drożdżami i masłem. Dodajemy resztę cukru i całość dokładnie zagniatamy do czasu aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i ścianek miski. Formujemy kulę i posypujemy delikatnie mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godz. Po tym czasie stolnicę obsypujemy mąką i wykładamy ok 1/3 części ciasta. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wycinamy większą szklanką kółka, a następnie mniejszą środki. Donaty układamy na natłuszczonej blaszce. Tak postępujemy też z resztą ciasta. Przygotowane donaty odstawiamy na ok 20min do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 10 - 15min . Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie maczamy w polewie oraz posypce. Odkładamy do czasu zastygnięcia czekolady.