Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone kalarepkowe pakunki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 162
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 21
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 162
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 21
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Kalarepki obierz, opłucz. Włóż do garnka, zalej posoloną wodą i gotuj ok. 10 min. Osącz je, przes tudź i potnij na połówki. Z każdej części ostrożnie wydrąż miąższ tak, by nie uszkodzić ścianek kalarepek.
Marchewki obierz, opłucz. Jedną posiekaj albo zetrzyj grubo na tarce, drugą pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj posiekaną marchew i smaż ok. 2 min. Wszystko wystudź. Ziemniaki wyszoruj pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej 4 łyż- ki oleju. Włóż ziemniaki i pociętą na plasterki marchew. Dodaj rozmaryn. Oprósz solą i pieprzem. Smaż 5 min. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso połącz z ostudzoną cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodaj jajko i bułkę tartą, przypraw do smaku i wymieszaj. Masą napełnij wydrążone kalarepki. Złóż po 2 połówki. Każdą powstałą kulę owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką i ułóż na ziemniakach. Piecz 40 min w 200 st. Posyp posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Tina