Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone łódki ziemniaczane"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Ziemniaki wyszorować, rozkroić na połówki. Włożyć do miski, skropić 2 łyżkami oliwy. Obficie posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Paprykę rozciąć na 4 cząstki, usunąć pestki i białe błonki.
Płaską blachę z piekarnika przykryć pergaminem. Rozłożyć ziemniaki i 3 cząstki papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.
Pestki dyni zrumienić na suchej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ostatnią cząstkę papryki pokroić w drobną kosteczkę.
Upieczoną paprykę włożyć do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć na kilka minut, aby skórka odeszła od miąższu. Ziemniaki piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć paprykę z torebki, zdjąć skórkę, a miąższ zmiksować na gładko wraz z czosnkiem, startym na tarce parmezanem, 1 łyżką oliwy oraz uprażonymi pestkami dyni (trochę pestek można zostawić do dekoracji).
Otrzymane pesto przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Upieczone ziemniaki posypać solą o grubych kryształkach, kosteczkami papryki, grubymi wiórkami parmezanu i ewentualnie pestkami dyni. Danie serwować z pesto.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco