Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 618
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 250
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 618
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 250
Składniki
Jeśli obawiasz się charakterystycznego mulistego posmaku dużego karpia, możesz go przed przyrządzeniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć w mleku lub posolić.
Lepiej i zwykle taniej jest kupić dużą rybę niż trzy małe, bo zyskamy w ten sposób więcej mięsa. Sporo osób twierdzi, że karp najlepiej smakuje przygotowany dzień wcześniej, a w Wigilię odgrzany.
Jeśli chcesz go jednak przygotować w dniu konsumpcji, to poprzedniego wieczoru pokrój rybę w dzwonka i obłóż ją plastrami cebuli. Do naczynia dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż na noc do lodówki.
Czas pieczenia ryby zależy od jej wagi. Przyjmuje się 30 minut na każdy kilogram.
Po wyjęciu z lodówki usuń cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Posól rybę i oprósz, świeżo mielonym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
Posyp karpia delikatnie słodką papryką, przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami.
Natłuść dokładnie naczynie żaroodporne olejem rzepakowym i ułóż w nim ciasno dzwonka ryby. 6. Piecz do miękkości (1,5-kilogramowego karpia ok. 90 minut w 180 stopniach C.)
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Czas: ok. 90 min. Poziom: średni, porcje: 4, ilość kalorii: 130 kcal/ porcja.Źródło: Tele Tydzień