Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piegusek w polewie z żurawiną"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Miękkie masło utrzyj na jasny krem, dosypując powoli cukier. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 żółtku.
Do masy maślano-jajecznej wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj mak i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę przełóż do masy, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 175 st. (wbij na chwilę drewnianą wykałaczkę – jeśli będzie sucha, wyłącz piekarnik, jeśli wilgotna – piecz ciasto jeszcze kilka minut). Ostudź, zdejmij obręcz tortownicy.
Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Gdy zastygnie, rozłóż na niej konfiturę żurawinową.Źródło: Tina