Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego od świątecznych pierniczków
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 44
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 272
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1706
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 124
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 44
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 272
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1706
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 124
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać.Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko. Dolewając mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm od siebie ponieważ pierniczki bardzo urosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie