Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z soczewicą - w 50 minut"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Soczewicę wypłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj 5-7 min. Odcedź i wystudź. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Jajko na twardo posiekaj w kostkę. Ziemniaki zmiel razem z soczewicą w maszynce do mięsa. Dodaj posiekane jajko, cebulę, surowe jajko, majeranek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli i powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając. Na końcu dodaj łyżkę oleju. Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min, by ciasto "odpoczęło". Ciasto podziel na dwie porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek każdego z nich nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia.
50 minut Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie