Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierożki calzone z szynką i ananasem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 206
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 206
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło. Zrób wgłębienie w cieście i wlej mleko.
Wyrabiaj przez 5 minut ciasto, aż do momentu, gdy będzie sprężyste. Podziel je na 8 części. Rozwałkuj każdą z nich i wytnij koło o średnicy 15 cm.
Wymieszaj w misce starty ser, pokrojonego drobno ananasa i posiekaną szynkę. Nadzieniem wypełnij każdy pierożek calzone. Zagnieć brzegi widelcem. Wierzch posmaruj mlekiem i posyp ziołami. Piecz 20 minut. Podawaj gorące.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Calzone, czyli włoski pieróg to przekąska na bazie ciasta jak do pizzy. Te oryginalne są wielkości kanapki, lecz można je przygotować w wersji mini, jako składnik imprezowego menu.Źródło: Olivia