Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowa słodycz"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Na karmel zrumień w rondelku 16 dag cukru. Wlej ciepłą kremówkę, mieszaj, aż powstanie masa. Wylewaj ją cienkim strumieniem na pergamin, tworząc ozdobną kratkę. Odłóż na dobę do lodówki.
Żółtka utrzyj z 12 dag cukru i opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj 3 łyżki oleju, mąkę przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w 170 st. Wystudź.
Z mleka, proszku waniliowego i reszty cukru ugotuj gęsty budyń. Mieszając, przestudź. Zmiksuj z zimnym masłem na gładki krem, odstaw do stężenia.
Biszkopt przekrój na 3 blaty, przekładaj je dżemem pomarańczowym i kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Obsyp siekanymi orzechami, udekoruj karmelem.
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 520 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety