Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piętrowy miodowiec"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Margarynę rozpuść w kąpieli wodnej z cukrem i miodem. Do powstałej masy dodaj jajka oraz mąkę przesianą z sodą. Wymieszaj na gładkie ciasto.
Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj 5 kręgów o średnicy ok. 22 cm. Rozsmaruj na nich ciasto. Piecz blaty ok. 10 min w temp. 180 st. Ostudź na pergaminie.
Miękkie masło utrzyj z mlekiem skondensowanym. Kremem przełóż trzy blaty. Przykryj czwartym blatem, dociśnij. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu.
Z ostatniego blatu wytnij foremką gwiazdki. Resztę ciasta pokrusz, połącz z orzechami. Obsyp tort. Udekoruj wyciętymi gwiazdkami oraz ozdobami z marcepanu.
Czas ok. 80 min; porcja – 520 kcal, cena 1,50 zł.
Masa kajmakowa
Skondensowane mleko słodzone możesz wykorzystać do przyrządzenia masy kajmakowej. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że włożysz puszkę do garnka z wodą i będziesz ją gotować na średnim ogniu przez trzy godziny. Po otwarciu puszki masa kajmakowa będzie gotowa.Źródło: Świat kobiety