Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo serdecznie zapraszam na ten przepis. Cudnie wyglada, świetnie smakuje. Na każda okazje idealna.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Składniki
Przygotować blachę 25/35 cm. Olej, woda, cukier i kakao- podgrzać do rozpuszczenia cukru i wymieszania składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić razem. Kolejno dodać suche składniki (mąka, proszek, soda) dokładnie wymieszać. Na koniec dodać naszą rozpuszczoną mieszankę i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem. Piec 40-45 min w 180 stopniach
Następnie biszkopt wystudzony przekroić na 2 części.
Składniki na krem wymieszać dokładnie- dodać wiśnie.
Wyłożyć dzem wiśniowy na jeden blat biszkoptu , następnie krem. Przykryć kolejnym Włożyć do lodówki- na ok godzinę.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłożyć na wierzch ciasta. W czekoladzie zamoczyć wiśnie i wyłożyć na każdy kawałek ciasta.
Jeżeli macie wiśnie z kompotu to: 500g wiśni, 250ml rumu. Wiśnie i alkohol podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić aż cały alkohol wsiąknie w wiśnie. Można trochę rumu dodać do masy