Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piure tymiankowe"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 109
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 107
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 109
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 107
Składniki
Do garnka wlej 500 ml wody. Dolej mleko. Wrzuć listek laurowy i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotuj. Do wrzącego płynu porcjami wsyp kaszkę kukurydzianą. Stale mieszaj, aby nie było grudek. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5–10 minut. Często mieszaj, by kaszka nie przywarła do dna garnka. Oliwki osącz, pokrój na drobne kawałeczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach.
Z kaszki usuń listek laurowy. Dodaj do niej starty ser oraz posiekane oliwki i tymianek. Jeśli chcesz, by kaszka miała bardziej aksamitną konsystencję dodaj trochę sera ricotta albo gęstej kwaśnej śmietany. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe piure przełóż do miseczek i skrop oliwą. Serwuj jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielne jarskie danie.Źródło: Tina