Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek jogurtowo-cytrynowy"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 66
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 66
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Żółtka utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając, stopniowo wlać olej i jogurt, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Całość ostrożnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną wcześniej formę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.
Z cytryny wycisnąć sok, wymieszać ze szklanką wody. Dodać resztę cukru, gotować 15 minut. Przestudzić, nasączyć ciasto. Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu, posmarować placek, ozdobić kawałkami pomarańczy i limonki.
ok. 50 minutŹródło: Twoje Imperium