Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek na drożdżach z borówkami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 532
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 532
Składniki
Masło stopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z 1 dag cukru. Do miseczki przesiać mąkę. Dodać 3 dag cukru, skórkę z cytryny, jajko i przygotowany zaczyn drożdżowy. Wlać masło oraz zimne mleko.
Powyższe zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Śmietanę utrzeć z 2 jajkami, żółtkiem oraz 3,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Okrągłą formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować. Plackiem wylepić spód i brzeg formy. Posypać tartą bułką i jagodami (można je wcześniej delikatnie oprószyć mąką, by nie opadły na dno).
Zalać masą śmietanową, następnie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 45 minut.
Gotowe ciasto wystudzić. Przed podaniem delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Można podawać z gałką ulubionych lodów.
90 minut.Źródło: Życie na gorąco