Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek serowy z kruszonką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13714
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13714
Składniki
ok. 90 minut
Masło pokroić na kawałeczki. Dodać cukier puder, sól i mąkę. Wsypać cukier wanilinowy. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki.
Podłużną blachę (11x36 cm) posmarować tłuszczem. Spód i brzegi (do wysokości 2 cm) wylepić 2/3 przygotowanej kruszonki. Resztę kruszonki schłodzić. Blachę ze spodem ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 15 minut.
W tym czasie rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka, zalać sokiem jabłkowym. Posypać 2,5 dag cukru i gotować minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do rabarbaru i gotować minutę, aż masa zgęstnieje.
Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z żółtkiem, 3 łyżkami cukru i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Białko ubić na pianę. Do masy serowej domieszać proszek budyniowy i pianę ubitą z białka. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto.
Masę rabarbarową rozsmarować na podpieczonym kruszonkowym spodzie. Na to nałożyć masę serową, posypać odłożoną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 35-40 minut. Placek wystudzić. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco