Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek serowy z orzechami w karmelu"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 215
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 215
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Ciasto równomiernie posyp bułką tartą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Twaróg utrzyj z mascarpone oraz 20 dag cukru, cukrem waniliowym i budyniem. Dodaj sok z cytryny oraz pozostałe 8 jajek. Masę serową dobrze wymieszaj, rozdziel. Do jednej połowy domieszaj kakao. Obie masy na przemian nałóż na przygotowany kruchy spód. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50?–?60 minut. Studź 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Pozostały cukier stop na jasny karmel razem z 3–4 łyżkami wody. Wymieszaj z orzechami. Udekoruj nimi gotowe ciasto.
ok. 90 minut. Chłodzenie ciasta ok. 60 minut . 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina