Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek śliwkowy z chrupiącą posypką"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki i dokładnie osusz na sicie.
Natłuść blachę do pieczenia (wym. 17 x 27 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Mikserem wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, cukier i masło. Ciasto wyłóż na blat i zagnieć na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wyklej przygotowaną blachę. Wyłóż śliwki na ciasto.
Resztę ciasta porwij na małe kawałki i przykryj nim śliwki (lekko je dociśnij). Posyp posiekanymi orzechami.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż posypka ładnie zbrązowieje. Wystudź na blasze, po czym pokrój na kwadratowe porcje.
Śliwki będą miały wyrazistszy smak, jeśli ugotujesz je z dodatkiem dużej szczypty cynamonu, 5-6 goździków oraz gałązki świeżej mięty. Wyjmij je z kompotu dopiero po wystygnięciu – dobrze przejdą aromatem przypraw.Źródło: Olivia