Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy z kruszonką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 227
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 227
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do przesianej mąki. Nożem posiekaj mąkę z masłem. Cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę połącz ze sobą i wlej do mąki z masłem. Szybko zagnieść ciasto. Podziel je na 2 części (większą i mniejszą). Wstaw do lodówki na 30 min.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozłóż na niej większą porcję ciasta. Ułóż na nim wypestkowane śliwki, a następnie zetrzyj na nie na tarce mniejszą porcję schłodzonego ciasta.
Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez 1 godz. Wyjmij, ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 95 minut. Poziom: łatwyŹródło: TV14