Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem i wiśniami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 30
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 216
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 265
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 30
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 216
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 265
Składniki
Z połowy mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn. Do drugiej miski przesiej resztę mąki. Wsyp pozostały cukier zwykły, wanilinowy, sól, twaróg, resztę mleka, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, cynamon, mak i bułkę tartą. Mieszając doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Z kompotu wiśniowego i budyniu ugotuj gęsty krem i dodaj do niego wiśnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny płat. Rozłóż mak na całej powierzchni i rozprowadź krem budyniowy z wiśniami.
Delikatnie zroluj ciasto i włóż do wysmarowanej tortownicy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 160° C. Po upieczeniu wystudź w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo