Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek ze śliwkami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 469
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masło stop, mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki oraz letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw na około 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy i kurkumę. Wbij całe jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Energicznie zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej rozpuszczone oraz przestudzone masło. Po ponownie zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie śliwki przebierz, opłucz, osusz. Przetnij na połówki, wyjmij pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją ob jętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj.
Ciasto umieść na spodzie blachy do pieczenia. Rozłóż na nim śliwki. Lekko powciskaj owoce w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 45-50 minut. Jeśli chcesz, przed pieczeniem możesz posypać placek kruszonką zagniecioną z 4 łyżek masła, 2/3 szklanki cukru i takiej samej ilości mąki.
porcja 0,9 grŹródło: Świat kobiety