Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki cukiniowo-cebulowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Składniki
Cukinię umyj i odkrój oba końce. Nie obieraj! Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z czosnkiem, gałką muszkatołową i ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej mleko i roztrzepane jajko. Miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj warzywa i wymieszaj. Formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą. Jeśli serek jest za gęsty, dodaj łyżeczkę jogurtu naturalnego lub śmietany 18%.
Placki podawaj z plasterkami cukinii skrojonej obieraczką do warzyw, z dodatkiem serka i papryki.Źródło: Naj