Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki z cukinią i szynką parmeńską"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Jajka wymieszać z mąką, dodać mleko, wodę mineralną, posolić, zmiksować. Zostawić na 15 minut, żeby ciasto „odstało” (będzie wówczas smaczniejsze i delikatniejsze).
Cukinie umyć, osuszyć i nie obierając, pokroić ukośnie w cienkie plasterki, lekko osolić.
Rozgrzać olej na patelni, wylać chochlę ciasta (jak na naleśniki), wyłożyć na nie plasterki pokrojonej cukinii. Smażyć na złoty kolor, z obu stron po 4 minuty. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Kolejno wysmażyć w ten sposób placki z całego ciasta.
Placki układać na talerzach, dekorować 2 plasterkami zwiniętej szynki, posypać rzeżuchą. Podawać z jogurtem.
ok. 45 minut.
Wiosną można robić te placki z kwiatami młodych cukinii. Układa się je na środku ciasta i zapieka. Wyglądają na plackach jak rozgwiazdy.Źródło: Twoje Imperium