Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placuszki ziemniaczano-serowe"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Ugotowane ziemniaki obierz i zetrzyj do misy na tarce z małymi oczkami. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z ziemniakami.
Do ziemniaków dołóż ostry tarty ser żółty, kminek, majeranek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdyby ciasto nie było zbyt ścisłe (to zależy od gatunku ziemniaków), zagęść je mąką.
Z masy ziemniaczanej formuj małe placuszki. Smaż je na rozgrzanym maśle na rumiano.
Podawaj z surówką doprawioną winegretem lub z gęstą kwaśną śmietaną albo na ostro przyprawionym sosem pieczarkowym.
Takie placuszki możesz dodatkowo wzbogacić drobno posiekaną szynką lub pokrojoną w małą kosteczkę podsuszaną kiełbasą.
ok. 30 minut
Porcja 240 kcal
Koszt porcji ok. 80 gr
Przepis na 4 porcjeŹródło: Kobieta i życie