Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pleśniak z jabłkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10055
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10055
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 248
Składniki
110 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 12 porcji
Mąkę mieszam z proszkiem i 5 łyż. cukru pudru. Dodaję margarynę, żółtka i śmietanę, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 3 części: dużą, średnią i małą. Średnią łączę z kakao. Wszystkie chłodzę 30 min w zamrażalniku. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, największą częścią ciasta wylepiam dno.
Jabłka ścieram, posypuję cynamonem i cukrem, wykładam na ciasto. Na jabłka ścieram na tarce ciemne ciasto.
Białka ubijam, dodaję pół szklanki cukru pudru. Wykładam na ciemne ciasto, na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto. Piekę 60 min w 180°C.Źródło: Kobieta i życie