Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki w sosie pieczarkowym"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 15
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 15
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 480 kcal, cena 5,80 zł
Polędwiczki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj starannie mielonym czarnym pieprzem. Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż polędwiczki. Smaż, obracając, około 10 minut. Zdejmij z ognia, posól, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Pomidor opłucz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Poszatkuj obraną cebulę. Przesmaż ją na łyżce oleju. Wrzuć odcedzoną brukselkę. Smaż razem, mieszając, ok. 5 minut. Dodaj pomidory. Dopraw solą.
Osobno przesmaż na maśle pieczarki. Wlej wino, bulion i kremówkę, zagotuj. Sos zagęść łyżeczką skrobi. Dopraw solą i pieprzem. Polędwiczki obtocz w ziarnach kolorowego pieprzu, pokrój. Podawaj razem z brukselką oraz sosem pieczarkowym.Źródło: Świat kobiety