Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa babka wielkanocna"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27490
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 174
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1241
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27490
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 174
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1241
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru roztartą z drożdżami, przysypać mąką, przykryć ściereczką, trzymać w cieple do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać jajka, 10 dag cukru, roztopione i wystudzone masło, kilka kropli aromatu i skórkę. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia bab i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo resztę cukru, ucierać z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Rozprowadzić na wystudzonej babce.
Do babki możesz dodać jogurt albo maślankę, zmniejszając odpowiednio ilość mleka. Będzie bardziej wilgotna.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium