Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowe magdalenki"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14039
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14039
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Składniki
ok. 35 minut
Masło stopić, odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Do masy jajecznej dodać marmoladę, likier, miód, sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem, dodać do ucieranych składników. Dolać masło, wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce.
Foremki do ciasteczek zwanych magdalenkami (dwie, po 12 wgłębień każda) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 6 minut. Ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco