Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczowe oponki (donutsy)"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Składniki
Przygotować ciasto na oponki: w jednej miseczce wymieszać jajka, olej, 4 łyżki soku z pomarańczy, skórkę z pomarańczy i cukier. W drugiej miseczce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Sypkie wsypać do miseczki z masą jajeczno-olejową. Wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Przygotować syrop miodowy: w garnku doprowadzić do wrzenia (stale mieszając): cukier, 3/8 litra wody i sok pomarańczowy. Syrop gotować 5 minut na dużym płomieniu, następnie dodać miód, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Ciasto zagnieść rękoma. Uformować 12 kulek. Każdą mocno spłaszczyć i zrobić dość duży otwór. W szerokim garnku albo frytownicy rozgrzać tłuszcz (smalec lub olej). Porcjami wkładać oponki. Smażyć je 2-3 minuty na złoty kolor z obu stron. Ciastka ostrożnie wyjąć, ponakłuwać wykałaczką i zanurzyć w miodowym syropie. Po chwili wyjąć i podawać.Źródło: Życie na gorąco