Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowo-cebulowa sałatka z miętą"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20688
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5202
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20688
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5202
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 64
Składniki
Wyfiletuj pomarańcze: zetnij plastry skóry z czubka, postaw na desce, a potem ścinaj skórę z góry na dół razem z białą błoną, tak, by ściąć też odrobinę miąższu. Pokrój nożem na cząstki.
Pokrój cebulę w bardzo cienkie plastry. Wymieszaj pomarańcze z cebulą i połową mięty. Dodaj połowę oliwy i octu balsamicznego.
Rozłóż na dużym półmisku wcześniej umytą i porwaną na kawałki sałatę. Wyłóż na nią cząstki pomarańczy wymieszane z cebulą i posyp pozostałą miętą. Tuż przed podaniem skrop sałatę pozostałą częścią oliwy i sosu balsamicznego.
Jeśli wolisz słodką wersję dressingu, do sałaty dodaj płaską łyżeczkę miodu lub brązowego cukru.
Czas przygotowania: ok. 15 minut • porcja: 60 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 6 osób.Źródło: Olivia