Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorki na rukoli"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Składniki
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł
Pomidory opłucz, pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do miski. Sałatka będzie bardziej delikatna, jeśli przed krojeniem sparzysz je wrzątkiem, przelejesz zimną wodą i obierzesz ze skórki.
Rukolę przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia lub osusz na papierowych ręczniczkach kuchennych. Włóż do miski z rukolą, wymieszaj.
Oczyszczoną dymkę i osączone z zalewy oliwki (bez pestek) pokrój w krążki, dodaj do przygotowanych składników. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokój na kawałki. Wrzuć do miski z sałatką, wymieszaj.
Oliwę (lub olej) wymieszaj w kubeczku razem z octem winnym, musztardą francuską, solą oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej , delikatnie przemieszaj. Sałatkę najlepiej podawaj razem z kromkami opieczonej na patelni bagietki.Źródło: Świat kobiety