Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorowe piramidki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Składniki
Kukurydzę oczyść, wrzuć na wrzątek z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj 15-20 minut. Wyjmij, osącz. Opiecz na ruszcie lub w piekarniku z funkcją grilla. Ostudź.
Pomidory opłucz, osusz. Pokrój je w grube plastry. Umyte awokado przekrój, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, pokrój go w półplasterki, skrop sokiem z cytryny.
Plasterki boczku wysmaż na chrupiąco na suchej patelni. Na sos połącz majonez ze śmietaną. Dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Plastry pomidorów układaj warstwami, przekładając awokado i okrojoną z kolby kukurydzą. Każdą piramidkę polej sosem. Udekoruj boczkiem i świeżą bazylią.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 150 kcal, cena 2,30 zł.
Do gotowania i grillowania wybierz specjalną odmianę kukurydzy – tzw. cukrową. Pamiętaj też, że do wody, w której będziesz przyrządzać kolby, nie dodaje się soli. Przyprawa ta sprawi, że kukurydza będzie twarda. Lepiej wsypać więc do garnka cukier, a solą oprószyć gotowe danie.Źródło: Świat kobiety