Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory z bakłażanem"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Składniki
Bakłażan umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na ok. 20 minut, by puściły gorzki w smaku sok. Pomidory umyj, odetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Uważaj, by nie uszkodzić ścianek. Wydrążone pomidory lekko posól w środku, postaw na kratce kuchennej do góry dnem, by ociekły z soku.
Plasterki bakłażana opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Potem dodaj kawałeczki bakłażana i pieczarki. Duś razem 5 minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem i suszonymi ziołami. Nadzienie nałóż do wydrążonych pomidorów. Ustaw je w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wierzchami. Skrop olejem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj