Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postna kapusta z grzybami z Podhala"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 69
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 194
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 69
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 194
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Suszone grzyby umyj, zalej wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty.
Kapustę opłucz, osącz, potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością przegotowanej, gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz jagody jałowca. Gotuj przez 35 minut bez przykrycia.
Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj razem, jeszcze 15-20 minut na małym płomieniu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku.
Odparuj nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna (najlepiej postaw garnek na płytce).Źródło: Naj